Hoe boer Gerrit ervoor zorgt dat zijn bodem bruist van het leven

Bij Natuurboerderij Hogeboom hebben ze natuur hoog in het vaandel. Zo zorgen ze goed voor hun omgeving. Hier scheiden ze namelijk al meer dan 10 jaar hun drijfmest met een KD-R306 om vervolgens de dikke fractie te gebruiken ter stimulering van het bodemleven. Tijd om polshoogte te gaan nemen!

De boerderij van de familie Hogeboom in Hasselt (Overijssel) is niet te missen. Aan de weg zijn grote balen opgestapeld waar de woorden ‘ijs, vlees en melktap’ op geëtaleerd staan. Boer Gerrit en zijn Sint-Bernard komen ons tegemoet. “Goedemorgen! We gaan koffie drinken bij de overburen”, zegt hij al wijzend naar de chalet waar hij woont.

Laag celgetal biedt perspectief

“Welkom op onze natuurboerderij in Hasselt’’, begint Gerrit het gesprek nogmaals. “Wij hebben hier 120 hectare land, 60 koeien voor de melk, 70 Galloway’s en 120 schapen voor het vlees. Een gedeelte van de melk verkopen wij hier gewoon vanaf het erf vanuit onze eigen melktap. Dat idee kwam van onze veearts. Die grapte ooit dat het celgetal hier zo laag was dat we de melk ook wel thuis konden gaan verkopen. Inmiddels verkopen we melk, vlees, kaas, ijs van eigen melk en verschillende biertjes van grondstoffen uit de buurt van onze boerderijwinkel.”

Rijk aan groeistoffen

’Zo’n tien jaar geleden zijn we begonnen met het scheiden van drijfmest met een KD-R306. Reden hiervoor was dat Staatsbosbeheer met de regel kwam dat wij alleen vaste mest op onze natuurweilanden mochten verspreiden om het bodemleven te stimuleren en te bevorderen. Zo leveren we al jaren mest aan Staatsbosbeheer en is er inmiddels zo’n 8 hectare aan kievietsbloemen extra bijgekomen. Dit heeft allemaal te maken met de vaste mest. Alles wat wij voor de voerhekken gooien gaat door de koe heen, in de put en door de KD-R306. Vervolgens gaat al die mest weer over het land heen waar de zaadjes weer van kunnen groeien. Als je de mest door de KD-R306 haalt, krijg je echt een mooi droog en groeizaam product. Dit resulteert in enorm veel bodemleven. Door de wormen worden de wortels sterker en hebben de vogels vervolgens weer te eten. Dat is gewoon fantastisch!’ zegt Gerrit met een grote glimlach.

(Al meer dan 10 jaar doet de Keydollar Tri-Rod hier zijn werk!)

Sterke bodem

“Een goed bodemleven is niet alleen belangrijk voor de wormen, weidevogels en de bloemen, maar ook voor de boer en zijn koeien. Zo kunnen mijn koeien veel langer weiden, omdat de draagkracht en structuur van het land veel beter is. Dit komt allemaal doordat de wortels heel sterk zijn in deze landen”. Op de vraag of de structuur van de mest ook anders is, antwoordt zoon Hendo: “Er zit wel degelijk verschil in de mest. Wij voeren geen krachtvoer of andere bijproducten aan onze koeien. Alleen gras wordt gevoerd.” Vader vult aan: “Daar zit alles al in, dus wij hebben geen extra toevoegingen nodig.”

(Leven, leven en nog eens leven!)

Beter bodembeheer met een mestscheider

“Wij raden het gebruik van vaste mest om zo het bodemleven te bevorderen ook zeker aan andere melkveehouders aan. Je bodem is misschien wel het belangrijkste van de hele boerderij. Als dat in orde is, heb je ook geen kunstmest meer nodig. Een goede bodem zorgt ervoor dat je koe de beste kwaliteit gras binnenkrijgt. Dit proces begint eigenlijk bij de KD-R306, of nou ja, het is er een groot onderdeel van”, onderstreept Gerrit nogmaals.

Benieuwd of gescheiden mest ook iets voor jou is? Kom in contact met ons via 085 109 25 10 of mail naar agra@solliq.com!