Waarom mest mixen boer Arne nu een glimlach bezorgt

Waarom mest mixen boer Arne nu een glimlach bezorgt

De zon duikt achter de wolken in Nieuwleusen (Overijssel). Het is een zwoele zomerdag in augustus. Regen is al lang niet meer gevallen, maar dat gaat snel veranderen. Een grote Berner Senner kijkt op, terwijl verderop het erf een shovel komt aangereden. De hond blijft liggen, het is warm. Op de maatschap van de familie Reuvers wordt deze week vooral over mest gesproken. September staat voor de deur. De mestputten moeten leeg.

“Het is ook al drie uur ja. Koffietijd!”, constateert Arne, die net nog een stuk of wat vaarzen naar binnen heeft gehaald. “Die moesten een beetje gevoerd worden, maar daar ligt nog wat rommel voor. Ga ik straks even doen.” Binnen loopt de koffie door het filter heen. Een bakkie pleur gaat er bij hem eigenlijk altijd wel in, vertelt hij.

Familiebedrijf voor meer dan 100 jaar

Samen met zijn ouders runt Arne een boerderij met in totaal 150 melkkoeien. Tot 2011 waren er ook nog fokzeugen bij. “Eerst kwam ik in de maatschap bij de varkens. Dat was 2006 of 2007.” Maar het boerenverleden van de familie gaat nog minstens 100 jaar terug in de tijd. “Mijn oma van vaders kant is op deze plek opgegroeid. Die haar ouders hadden toen de boerderij al. Daarvoor weet ik het niet precies, maar die schijnen het overgenomen te hebben van ene familie Brouwer.”

Vanachter het keukenraam zou je bijna voor erfopzichter kunnen spelen. Zo nu en dan rijdt de shovel door het beeld. Vader Dik blijkt de bestuurder. “Ik denk dat hij nog wel een poosje zal blijven”, vermoedt Arne. “Als we verder zijn, dan hoop ik dat mijn vrouw bij me in de maatschap wil.” Even blijft het stil. Arne kijkt naar links, waar vrouwlief inmiddels is gaan zitten met de jongste op haar schoot. Ze lacht.

Waarom mest mixen boer Arne nu een glimlach bezorgt

Met de paplepel ingegoten?

Als kleine jongen wist Arne al zeker: ik word boer. Dat ook bouwvakker ooit eens door zijn gedachten heeft gespookt, mag eigenlijk geen naam hebben. “Dat is maar een hele korte periode geweest hoor!” Nee, koeien. Dat was en is nog steeds zijn grote passie. “Toen ik een jaar of 10 was, kende ik ze allemaal uit m’n kop. Toen wist ik al welk nummer welke koe had”, herinnert Arne zich.

Vrijheid en toch ook kopzorgen

Boer zijn is vrij zijn. Daarom meent Arne het mooiste beroep ter wereld te hebben. “Je hebt vrijheid in de dagelijkse dingen die je doet, dus dat je alles zelf kunt inplannen.” Toch is dat heerlijke gevoel nu minder dan voorheen. Het grote stikstofvraagstuk heeft duidelijk impact. “Je krijgt steeds meer eisen en regelgeving, dat maakt het minder mooi.” En de speciale mestboekhouding voelt voor hem als de wereld op z’n kop. “Je levert meststoffen af die geld waard zijn, terwijl je die hartstikke goed zelf kunt gebruiken. En wij moeten ervoor betalen.”

Hoewel de afvoerkosten er niet om liegen, ligt Arne er niet te lang van wakker. Misschien dat de jongste van het gezin daar wel regelmatig voor zorgt. Tijdens de koffie laat ze graag weten er ook te zijn. Zelfs één van de bekers op de tafel moet eraan geloven. Ach, shit happens! En gelukkig kan Arne beide onderwerpen snel van zich af laten glijden. “Als ik overdag lekker bezig ben, geen radio aan heb en geen gezeur aan de kop van wat er allemaal speelt in de wereld, dan vind ik nog steeds dat ik het mooiste beroep ter wereld heb”, zegt hij vol trots.

Waarom mest mixen boer Arne nu een glimlach bezorgt

Elektrische mestmixer: méér dan zomaar een oplossing

Wat Arne ook een tevreden man maakt, is zijn keuze voor een elektrische mestmixer. Sinds eind april heeft hij er één in gebruik genomen. Pure noodzaak. Maar nu wil hij ook niet meer anders. “De stal is naar voren toe uitgebreid. Eerst zat alleen aan de voorkant het putgat. Daar kon ik gewoon met de trekker mixen. Boven het putgat is nu een zandbox en strohok gekomen”, legt hij uit. Om daar nog met de trekker bij te komen, werd in één klap vrij lastig.

Een geautomatiseerde mixer, die de Overijsselse veehouder op advies van Solliq Agra heeft gekocht, brengt hem ook veel voordelen. “Het is tien keer makkelijker en daardoor mix je eerder. Het is een kwestie van knopje omzetten en hij mixt. Anders moet je eerst de trekker pakken en de mixer ervoor zetten. Daarvan denk je ook gauw: ach, dat doe ik later wel even. Nu is het puur gemak, je houdt de mest mooi homogeen en in de tussentijd kun je andere werkzaamheden oppakken”, concludeert Arne.

Op de maatschap zijn meerdere stallen aanwezig en dus ook meerdere mestputten. De anderen doet hij nog wel met de trekkermixer. Maar als hij het geld had, dan wist Arne het wel. “Dan wilde ik voor allemaal een elektrische hebben natuurlijk!”

Waarom mest mixen boer Arne nu een glimlach bezorgt

Zo vader, zo zoon?!

De koffie is al even achter de kiezen. Hoog tijd om weer bezig te gaan. Om de eettafel liggen de miniatuurtrekkers op de grond. “Derk is een echte trekkerman”, vertelt Arne tot slot nog even. “De oudste, die heeft het alleen maar over trekkers. Maar goed, ze kunnen beide ook gaan studeren en dat hun leven heel anders wordt. Ik zou het wel mooi vinden, dat je als vader ziet dat je zoon het bedrijf overneemt. Dat is het allermooiste. Dus wie weet…!”

 

Wil je de voordelen van een elektrische mestmixer zelf ook ervaren? Zoek contact met onze regiomanager bij jou in de buurt en vraag om het juiste advies!