Welke mooie stap boer Adrie zet voor efficiënte bedrijfsvoering
Mocht het vee nog buiten grazen, dan is een blik werpen verspilde moeite. Aan de start van deze rustige oktoberdag vormen mistbanken flinke barricades. Uitkijken over het land is zo een kansloze missie. Zelfs Noord-Brabant lijkt dan maar klein. Niet voor lang. Zodra de zon boven Hooge Mierde staat, wint ze in rap tempo terrein. Dan komt ook De Beemdhoeve weer in het zicht, het gemengde bedrijf van de familie Smolders. Al bijna een halve eeuw houden ze hier zowel varkens als koeien.
Het laat zich raden waar beide diersoorten te vinden zijn. Op het erf is de scheiding zeer duidelijk aangebracht: links steken afvoerkokers boven een laag complex uit en rechts staat een metershoog bouwwerk, de 3+0-melkveestal. Boer Adrie runt het bedrijf sinds 2 jaar op papier los van zijn ouders, maar samen met zijn vrouw. Nadat hij ’s ochtends zijn melkkoeien in de carrousel heeft gehad, trekt hij zich even terug in huis. De kinderen zijn er nu ook bij: drie jongens in de leeftijden van 6, 7 en 8. Ze hebben vakantie.
Stapsgewijs gegroeid
Buiten hangt aan één van de gevels het silhouet van een koe. Daaronder zijn de letters van ‘De Beemdhoeve’ uit staal weggesneden. Die naam draagt het bedrijf sinds 2009. “Het lagere gedeelte van het perceel hiertegenover is de beemd, zo zeggen we dat. Niet dat het zo’n grote betekenis heeft, maar iedereen in de omgeving weet ons te vinden”, beweert Adrie.
Zo’n dertig jaar eerder, in 1977, is zijn vader op deze plek begonnen: 50 koeien aan de melk en 120 zeugen. Daarna is de veestapel in etappes uitgebreid. “Toen ik in 2003 ben thuisgekomen van school – de MAS in Boxtel – molken we 140 koeien en zijn we met alle 200 zeugen gestopt”, weet Adrie nog goed. Daartegenover stond dan weer uitbreiding van de mestvarkens naar 1.700 stuks, die al in 1983 een eigen verblijfsplaats kregen.
Een duidelijke voorkeur
De bouw van de grote 3+0-melkveestal in 2011 laat een duidelijk omslagpunt zien. Vanaf dan legt de familie Smolders zich steeds meer toe op de melkkoeien. “Toen zijn we ieder jaar erop gegroeid met 25 stuks”, weet Adrie. Omdat dit meer zoden aan de dijk zet, maar ook vanwege een uithuisgaande zus die eigenlijk met de varkens verder wilde. Nu telt De Beemdhoeve 280 melk- en kalfkoeien. Het aantal varkens is teruggebracht naar 900. “Niet toekomstwaardig, maar ik houd ze achter de hand. Dan heb ik iets in te ruilen.”
Iedereen de schouders eronder
Adries vader (72) springt ook na de recente overname nog bij waar het kan. Hij houdt de varkens bij, zodat Adrie tijd heeft om de pijlen op de koeien te richten. Ook de andere gezinsleden dragen bij op de V.O.F. “We willen wel richting vaste werknemers, maar in deze regio zijn die moeilijk te vinden”, spreekt Adrie uit ervaring. “Iedereen zit in dezelfde vijver te vissen en hier zijn veel akkerbouwers. Dan merk je dat het lastiger wordt, want dat zijn tóch andere werkzaamheden dan melken.”
Focus op optimalisatie
Drie scholieren helpen in de avonden mee met melken, veld- en bemestwerk besteedt de familie vaak meteen uit, maar de rest rooien ze op eigen kracht. Een flinke uitdaging met deze veestapelgrootte. “Onze 3+0-stal zit overvol, want we hebben destijds bewust vanwege kosten niet voor een wachtruimte gekozen”, stelt Adrie. Maar van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat doorgaan is ook niet ideaal. “Tijdsdruk is er gewoon, wat het op dit moment lastig maakt.” Daarom ligt de focus nu op werkzaamheden optimaliseren.
Een knelpunt bij de mestbewerking
Hij kent de gebruiksaanwijzing nog al te goed. “Op de zijkant erin duwen. Dan afpikken, even via de zijkant insteken, afpikken en dan met de shovel erin wringen om de draai te pakken. Weer aanpikken en dan een meter terugduwen.” De mest in de jongveestal liet zich niet zomaar mixen. Een ingewikkelde situatie die vaak frustraties opleverde en die soms ook vervelende gevolgen had. “Dan ga je het mest mixen ook uitstellen, zeker als je het druk hebt. Vaak waren we te laat en kwam de mest boven de roosters uit.”
Elektrisch mestmixers: geen uitstel noch afstel
Terugdenkend aan die tijd spreekt Adrie klare taal: “dat was af en toe echt een hel!”. Met verschillende putbreedtes en -dieptes moesten ze ook nog met schotten werken. “Dan was het al ’s avonds 10 uur en dat ben je op een gegeven moment wel beu.” Investeren in een elektrische mestmixer heeft dit probleem voorgoed opgelost. “Dit bespaart ons puur op arbeid!”, ervaart Adrie. Elke dag zet de mestmixer zichzelf automatisch aan het werk op het voordeligste moment van de dag: om 11 uur ’s avonds.
Automatisering keer twee
Voor de jongveestal wil Adrie niet weer anders. Ook de mest in de nieuwe melkveestal wordt sinds kort elektrisch gemixt. Afgelopen zomer bleek zijn trekkermixer hoognodig aan vervanging toe. Maar er kwam geen nieuwe voor terug. “In het voorjaar hebben we beide trekkers hard nodig”, bedacht Adrie zich. Daarom is ook hier gekozen voor een elektrische mestmixer. “Beide met automatische schakelingen, wat eigenlijk heel goed bevalt. Het mixen gebeurt nu gewoon”, vult hij tevreden aan.
Enigszins improvisatiewerk
Helemaal vrij van arbeid is de 41-jarige melkveehouder nu niet. Van put wisselen doet Adrie nog wel zelf. In de 3+0-stal bevinden zich vijf putgaten. “Gelukkig zijn deze wel allemaal rechttoe rechtaan.” Vanwege het financiële plaatje heeft hij voor zijn nieuwste mixer een frame laten lassen en galvaniseren. Want: de aanschaf van een elektrische mestmixer is niet voor niks. Op deze manier heeft hij alsnog zijn oplossing om de mest homogeen te houden. Wél geeft hij aan dat dit geen gebruikelijk manier is.
Mest mixen vóór het scheiden
Regelmatig mest mixen is op elke veehouderij van belang. Op De Beemdhoeve geldt dat des te meer. Sinds 2013 staat daar een mestscheider van Veenhuis, inmiddels bekend onder de naam EYS. “Als je mooi wilt scheiden, moet je frequenter mixen”, stelt Adrie. Bovendien helpt de mestscheider hem óók besparen, maar dan op de kosten voor het aankopen van strooisels. “Met het zetten van een nieuwe stal hadden we ineens dubbel zoveel boxen. En dan gaat het hard!”, zo vertelt hij ernstig.
Niet doorgroeien maar verder verbeteren
Over uitbreiding wordt bij de familie Smolders nu alleen nog gesproken als het om een stal gaat. De wens om de koeien meer comfort te bieden is er, de vergunning ligt klaar, maar het is wachten op de financiën. “De toekomst kan ik niet invullen, maar als ik ‘m straks niet benut, ben ik bang die kwijt te raken”, is zijn vrees. Voor de rest: bouwen aan zekerheid. “In deze regio focust men op stabiliseren. Het vinden van personeel is overal een ramp, dus investeer je in dingen om het werk makkelijker gedaan te krijgen.”
Centraal op het erf staat de voormalige zeugenstal, waarvan de muren opengebroken zijn. Gereedschap ligt her en der verspreid: hier wordt geklust! Op termijn wordt dit de plek voor kalveren. “In de zuivel heb ik wel vertrouwen”, stelt Adrie. Die conclusie zou menigeen inderdaad hieruit trekken. “Want er zijn veel bij die stoppen.” Achter deze boer staan in elk geval twee jongens. Zijn zij de stabiele factor voor de toekomst? “Ze helpen al fanatiek mee en dat stimuleert natuurlijk!”
Zelf ook ervaren hoeveel arbeidsgemak een elektrische mestmixer oplevert? Vraag ons om vrijblijvend advies via 085 109 25 10 of agra@solliq.com! Onderdelen nodig voor een Veenhuis mestscheider? Wij leveren ze! Neem ook dan contact op…