Zo maakt allrounder Jorg het boerenwerk een stuk makkelijker

Wie land heeft aan de overkant van een kanaal, staat ’s zomers vast eens te wachten voor een brug. Ook de centrale klapbrug van Erica (Drenthe) laat passanten door. Voor drie boten ligt de vaarweg naar Klazienaveen nu open. Met ruim 20 graden, weinig wind, een krachtige zon & vriendelijke stapelwolken snapt iedereen hun keus. Eenmaal buiten het dorp slaat de ruimte open. Grote percelen grasland met een kaarsrechte weg haaks erop. In de verte her en der Duitse windturbines die duidelijk maken: landsgrenzen zijn veel minder rechtlijnig…

Maatschap Kolthoff in het Drentse Erica

Tijd om zelf op het water te recreëren heeft melkveehouder Jorg niet. Met dit type zomerweer is het eerder zeilen bijzetten op het eigen bedrijf, dat omgeven wordt door het groeiende gras. In de melkput behandelt hij net de uiers van een aantal koeien. Ze staan geduldig op het carrousel te wachten. In totaal houdt de maatschap van de familie Kolthoff een 370 stuks melkvee met wat jongvee. “Mijn vrouw is nu even wat minder actief”, laat Jorg weten. De ooievaar in de voortuin spreekt boekdelen: gezinsuitbreiding! En wie weet is het zelfs wel de gedroomde opvolging?

Melkveehouder Jorg behandelt de uiers van zijn koeien

Van Twente naar Drenthe

Hoe dan ook: de 38 jaar eerder geboren Jorg was er als kind snel over uit. “Dat zit er gewoon in, hè”, lacht hij. “Je bent boer, je wordt het niet! Ik zat ook altijd al bij mien pa op de trekker.” Zijn accent verraadt echter dat het niet op deze plek, hier in Zuidoost-Drenthe, is geweest. Tot 2007 werd er namelijk vlak buiten Almelo geboerd. “De gemeente wilde destijds woningen plaatsen. Toen hebben we er hier grond voor teruggekocht. Bedrijfstechnisch is dat een goeie zet geweest”, luidt Jorgs conclusie. Maar als dit niet gelukt was? “Dan waren we misschien wel geëmigreerd…”

Tractor voor de stal

Gunstige uitgangspositie

Een kwestie van mazzel hebben; dat is hoe ze hier terugkijken op de noodgedwongen verhuizing. “En als je het geluk hebt, moet je het ook benutten”, aldus de Twentse Drent. Voor een bedrijf met melkvee is boeren onder de rook van Emmen – weliswaar met Natura2000-gebied dichtbij – toch een gunstige plek. “In Almelo waren de uitgangspunten anders: kleinere huiskavels, veel boeren kort op elkaar. Wij hebben hier in elk geval een mooie slag kunnen slaan, qua omvang vooral. De gebouwen zijn allemaal up-to-date en onze slagkracht & grondpositie zijn verbeterd.”

Koe close-up

Zonder problemen de mestput leeg

Met het eind van het mestseizoen in zicht zullen veel boeren terugkijken op een lastige periode. En ondanks dat het weer lijkt te stabiliseren, heerst vaak nog de vraag of alle mest op tijd wordt uitgereden. Zo niet in Erica. “We hebben veel op sleepslangen kunnen doen, ook het bouwland. En als je een beetje lief bent, kun je hier best van je mest af komen”, zo refereert Jorg naar de vele akkerbouwers in een wijde omtrek rondom zijn bedrijf. Tel daar een redelijk goeie grondpositie bij op en je hebt ze daadwerkelijk wat te bieden, bijvoorbeeld land om aardappelen te verpoten.

Drijfmest in beweging door een elektrische mestmixer

Elektrische mestmixers: ideaal voor de allrounder

Je hebt ze erbij: veehouders die precies kunnen vertellen wat de favoriete werkzaamheden zijn. Jorg valt niet in die categorie. Hij vindt alles leuk en ziet zichzelf dan ook als een echte allrounder. “Daarom doe ik ook heel veel zelf: bekappen, insemineren, maaien, harken, schudden, inkuilen, bouwland klaarleggen. Terwijl anderen zeggen: dat laat ik een loonwerker doen.” Wat Jorg liever wél uitbesteedt, is het mest mixen. Daar gebruikt hij geen extra personeel voor, maar elektrische dompelmixers. Die maken het eenvoudiger om frequent te mixen en besparen hem veel tijd.

Bedieningssysteem elektrische mestmixers

Meer dan gemak

Voor één tractormixer was het anders een hele toer geweest om regelmatig een totaal van elf putgaten rond te krijgen. Maar gemak is niet het enige opvallende aan elektrische mestmixers. “In de oude stal halen we veel meer mest uit de put, juist omdat het altijd zo makkelijk mixt.” Nu sinds vorig jaar ook in het nieuwe gedeelte drie elektrische machines zijn geplaatst en de vierde klaarligt voor installatie, verwacht Jorg hier hetzelfde resultaat. “En snel hoeft het nooit, zelfs niet als het onverwachts moet. Dan druk je gewoon even op de knop!”

Elektrische mestmixer in frame

Vanuit de keet, die op een kleine verhoging is geplaatst, houdt Jorg zijn koeien ook tijdens de koffie nauwlettend in de gaten. Vandaag komen daar twee mensen bij: een man die het exterieur van het vee beoordeelt en de buurjongen die tijdens schoolvakanties meehelpt. Die rijdt af en aan op de shovel door de stal. “We hebben het hier mooi voor elkaar en de kans gekregen om het modern & efficiënt te maken. Daar mogen we trots op en blij mee zijn”, stelt Jorg tevreden. En dat het bedrijf tegenwoordig in Drenthe staat? Het is deze rasechte Tukker om het even…

Kies jij het liefst ook voor de eenvoudige weg? Ervaar het grote gemak van een elektrische mestmixer! Laat je contactgegevens achter of neem contact op via 085 109 25 10agra@solliq.com.