Zo werkt melkveehouder André aan de toekomst van zijn zoon

Steeds meer veehouders in Nederland kiezen ervoor: gescheiden mest als strooisel voor in de boxen. Is dat niet vies en onhygiënisch? Die vraag houdt deze groep niet meer bezig. André Vendrig is een van hen. Ook hij ligt er geen seconde meer van wakker. Samen met zijn zoon Tom runt hij een boerderij met 75 melkkoeien. Inmiddels maakt de maatschap al bijna één jaar tevreden gebruik van een mestscheider.

Met zijn 61 jaar heeft André als veehouder er al mooi wat jaren op zitten. In het verleden is het bedrijf meerdere keren van type strooisel gewisseld. “Heel vroeger maakten we gebruik van stalveen in de ligboxen. Dat kun je zien als een soort van tuingrond”, verduidelijkt hij. Op een zeker moment is zijn voorkeur verandert. Met de aanschaf van rubbermatten zag de veehouder dat het comfort van zijn koeien flink vooruitging. “Het probleem was alleen dat we steeds plassen melk tegenkwamen.”

Op zoek naar een nuchtere verklaring

Zonder de precieze oorzaak te weten, laat de ervaringsrijke boer hier graag zijn eigen theorie op los. “Het is, denken wij, hetzelfde als op één zijde op de bank liggen. Je voet begint dan op een gegeven moment te slapen. Dat kan ook met de uier gebeuren. Goede theorie, toch?”, vraagt André met een brede grijns op z’n gezicht.

Blijven investeren geeft de boerderij toekomst

Dat de veehouder uit Montfoort (Utrecht) nuchter en praktisch redeneert is één. Wanneer de actualiteit even besproken wordt, is André zelfs luchtig en een klein beetje cynisch. “Wij fietsen graag in het weekend, vaak een kilometer of tachtig. Nog steeds zijn we op zoek naar dat ene stikstofbos, die ene waar het zo slecht mee gaat”, vertelt hij lachend.

Voorbij zijn aanstekelijke lach houdt de stikstofproblematiek zeker ook de gemoederen van deze veehouder bezig. Niks doen en afwachten is voor André geen optie. “Je moet natuurlijk ook aan de toekomst denken. Als je niet verder blijft investeren, dan bloed je dood.” Maar dat is niet het enige wat hem beweegt. “Ik zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat mijn zoon ook boer kan worden. Hij werkt er keihard voor en ik gun het hem gewoon”, zegt André strijdbaar.

Mestscheider kopen? Een slimme investering!

Nog niet zo gek lang geleden ontdekte de familie Vendrig de voordelen van gescheiden mest. “We hebben een tijdje een mestscheider gehuurd, die de inhoud van de hele mestput scheidde. Weer of geen weer. Regen of geen regen.” Dit zette André aan het nadenken. Ook de rekenmachine werd erbij gepakt. Tijdens de Rundvee- & Mechanisatie Vakdagen in Gorinchem kwam hij Drijfmesttechniek.nl (nu: Solliq Agra) tegen. Omdat de machine zelf al indruk had gemaakt, was zijn keuze daar al snel gemaakt.

Een opvallende combinatie: gescheiden mest & kaas maken

Op de veehouderij gebeurt behalve koeien melken nog meer op het gebied van productie. Van de vele liters melk wordt op locatie zelfs rauwmelkse kaas gemaakt. De vrouw van André is verantwoordelijk voor een eigen kaasmakerij. Dat klinkt ontzettend gewaagd. “Kaas maken en gescheiden mest in de boxen zal voor veel mensen een vreemde combinatie zijn”, geeft ook André toe. “Echter, wij merken dat het melkvee hartstikke schoon is. Het celgetal is flink gedaald sinds we gescheiden mest gebruiken. Optimistisch? Dat ben ik zeker!”

Ook nieuwsgierig geworden naar het financiële verhaal van een mestscheider? Klik hier om jouw jaarlijkse besparing uit te rekenen!