Elektrische mestmixer of tractormixer: welke keus is de beste?

Mestmixer Duurzaam mestbeheer Elektrisch mixen Elektrische mestmixer Mest mixen Tractormixer Trekkermixer

Mest mixen staat meestal niet hoog op de prioriteitenlijst van veehouders. Toch is het belangrijk om drijfmest in beweging te houden. Om gasophoping in de stal te voorkomen, homogene mest te hebben bij het uitrijden & nutriënten gelijkmatig over de bodem te verspreiden. Maar wat is de beste manier om mest te mixen? In deze blog zetten we de elektrische mestmixer & de tractormixer naast elkaar om daar een antwoord op te geven.

Belangrijke kenmerken van beide mestmixers

In de aandrijving en het ontwerp van beide opties in mest mixen zijn de verschillen het meest duidelijk. De tractormixer wordt achter de trekker gekoppeld via de driepuntsaansluiting & mixt op brandstof. Een elektrische mestmixer werkt op stroom & wordt ingebouwd. Met zijn lange as valt de trekkermixer wel op. Zo’n grote uitvoering is voor een elektrische mestmixer niet nodig. Die wordt uitgevoerd in een frame of op rails.

Trekkermixer versus elektrische mestmixer

Voor beide manieren om mest rond te krijgen zijn plus- en minpunten te bedenken. Daarom zetten we de voor- en nadelen van beide typen mestmixers overzichtelijk onder elkaar.

Voordelen van een trekkermixer

  • (Relatief) kleine investering: Tractormixers zijn (relatief) voordelig in de prijs & worden daarom gezien als de meest betaalbare mestmixers.
  • Flexibel werken: Eén trekkermixer maakt het mogelijk om op meerdere plekken én op verschillende locaties drijfmest te mixen. Daarom zorgt mest mixen met de tractor ervoor dat veehouders mobiel zijn en flexibel kunnen werken. Ongeacht het aantal putgaten, want dat is geen issue.

Trekkermixer van Van der Meer op het asfalt

Nadelen van een trekkermixer

  • Beperkte levensduur: De geschatte levensduur van een trekkermixer ligt zo rond de 6 jaar. Omdat zo’n machine in een werkzaam leven als veehouder meerdere keren aan vervanging toe is, lijkt de totale investeringssom ineens niet zo klein meer.
  • Veel tijd & arbeid: Veehouders met een tractormixer brengen de inhoud van hun mestputten en -kelders in de regel te weinig in beweging. Dat is eigenlijk best logisch. Mestmixen met de trekker neemt simpelweg veel tijd in beslag & vraagt veel arbeid. En dat is er natuurlijk niet altijd, zéker niet tijdens drukkere perioden van het jaar. Want: dan geef je andere werkzaamheden voorrang.
  • Risico op overbemesting: Mest mixen is een goed voorbeeld van werk dat makkelijk wordt uitgesteld. Of wat alleen gebeurt als er tijd over is. Daardoor hebben veehouders met een trekkermixer vaak minder zekerheid over de samenstelling van hun mest. Voor het uitrijden is homogene mest enorm belangrijk, zodat nutriënten gelijkmatig over de bodem worden verspreid.
  • Hoge brandstofkosten: Vol gas mest mixen met de trekker? Daar ben je niet alleen veel tijd aan kwijt, maar óók veel brandstof. En de prijzen liegen er momenteel niet om. Bedenk dat regelmatig mest mixen belangrijk is om korstvorming tegen te gaan & drijfmest homogeen te houden. Daar staan dan zomaar hoge kosten tegenover.

Trekkermixer van Van der Meer vanaf koppelpunt

Voordelen van een elektrische mestmixer

  • Altijd homogene mest: Zeker zijn van goed gemixte mest in de putten en kelder? Een elektrische mestmixer zorgt ervoor dat veehouders het hele jaar door, iedere dag, over homogene mest beschikken. Met name ideaal bij het uitrijden tijdens het mestseizoen.
  • Garantie op schone stallucht: De elektrische mestmixer geeft drijfmest geen schijn van kans om een korst te vormen. Hierdoor blijft de stal een gezonde plek voor koe & boer. Zet de elektrische mestmixer regelmatig aan het werk en voorkom dat gassen ophopen.
  • Bespaar op tijd, arbeid & geld: Tijd is een kostbaar bezit. Met een elektrische mestmixer besparen veehouders eenvoudig veel werk. Eén druk op de knop maakt het verschil. En dat geldt ook voor de portemonnee. Laat de elektrische mestmixer draaien wanneer stroom het meest voordelig is. Of profiteer met zelfopgewekte energie van nóg minder kosten.
  • Eenvoudig in gebruik: Elektrische mestmixers zijn zeer gebruiksvriendelijk. Goedgemixte mest is slechts een kwestie van knop omzetten. Geen werk vooraf of na afloop. Voor de totale ontzorging van veehouders is het zelfs mogelijk om het mixen van mest via een tijdschakelaar volledig automatisch te laten gebeuren.
  • Duurzame machine: Elektrische mestmixers van betrouwbare producenten hebben een zeer lange levensduur. Bovendien staan de meeste bekend om het efficiënte stroomgebruik. Natuurlijk is elektrisch in de basis al duurzamer dan mest mixen op brandstof. Helemaal als het overgrote deel van de machines ook nog eens van RVS worden gemaakt.

Mestmixer in frame

Nadelen van een elektrische mestmixer

  • (Relatief) grote investering: Een elektrische mestmixer is meestal duurder in aanschaf dan een nieuwe tractormixer. Op de lange termijn blijkt deze investering toch minder groot dan gedacht. Dit heeft alles te maken met een veel langere levensduur van een elektrische mestmixer in vergelijking met die van de gemiddelde tractormixer.

DuoPort, elektrische mestmixer, van Stallkamp

De beste keus mestmixer voor jouw veehouderij

De plussen en minnen bij elkaar opgeteld komt de elektrische mestmixer als beste keus uit de bus. Vooral het arbeidsgemak in combinatie met de mogelijkheid om tijd & geld te besparen zijn aantrekkelijke voordelen. Toch blijven er situaties waarin veehouders liever een nieuwe tractormixer kopen. Denk aan loonwerkers & boeren die op meerdere locaties mest mixen. Of: bedrijven die het geld voor een elektrische mestmixer nu niet hebben liggen.

Solliq Agra is jouw vertrouwde adres voor robuuste elektrische mestmixers & krachtige tractormixers. Ons aanbod is gevuld met diverse machines, ontwikkeld door erkende fabrikanten van topkwaliteit merken. Wij geven graag persoonlijk & vrijblijvend advies!

Hulp nodig bij het kiezen? Neem contact met ons op!