5 stappen om de beste mestpomp voor jouw bedrijf te vinden

Duurzaamheid Mest pompen Mestpomp

Slechte ervaringen met mest pompen of niet eerder een eigen mestpomp gehad? Er is een manier om snel & eenvoudig te ontdekken welke het beste aansluit bij jouw mestbewerking. Volg het stappenplan in deze blog & vind de ideale mestpomp in slechts een paar minuten tijd! Of: neem contact op voor vrijblijvende hulp bij het zoeken.

#1 Bepaal het mestsoort op jouw boerderij

De structuur van de mest is erg belangrijk om mee te nemen bij het kiezen van de juiste mestpomp. Per veesoort en zelfs per ras verschilt de consistentie. Ook rantsoen doet veel. Er zijn typen speciaal voor dunnere en dikkere mest. En voor veehouders met vezelachtige en/of stroperige mest op hun bedrijf is er weer ander advies. We zetten de mestsoorten op een rij & vertellen waar jij op zou moeten letten bij het kopen van een mestpomp.

Drijfmest in beweging met een mestmixer

 

  • Dikkere mestsoorten: Bij het verplaatsen van dikke mest vraag je normaliter veel van een machine. Niet voor niets luidt de vuistregel dan ook: ‘hoe dikker de mest, hoe krachtiger de pomp’. Meestal zijn er naar verhouding ook meer vaste & grovere deeltjes om te verpompen dan in mest die vloeibaarder is. De ideale mestpomp voor dikkere mestsoorten is daarom voorbereid om die probleemloos (zonder verstoppingen) te verwerken. Boeren die hun vee (vaak) op stal houden en/of vezelrijk & ruw voeren, hebben dikke mest in de put.

 

  • Dunnere mestsoorten: Voor het transport van dunne mest kunnen verschillende mestpompen geschikt zijn. De structuur is ook hier weer bepalend. Hoewel de mest vloeibaarder is, betekent dit niet dat er geen kleinere, vaste deeltjes in aanwezig zijn. Het juiste type weet óók die moeiteloos mee te nemen naar de plaats van bestemming. Voor veehouders die hun koeien op een vochtrijk dieet sturen o.b.v. kuil of krachtvoer en eventueel bijmengen met water, hebben meestal dunnere mest.

 

  • Vezelachtige mest: Vezelrijk voeren levert dikke mest op met veel & grote vaste deeltjes. Des te belangrijker is het in zo’n situatie om een mestpomp te hebben die hier raad mee weet. Vaak is een wormpomp dan geschikt. Met een schroefvormige omwentelingsas aan de binnenkant wordt mest door deze verdringerpomp heen gestuwd of geduwd. Juist vanwege de vezels is het ook belangrijk om bij de aankoop van zo’n mestpomp te letten op hoe eenvoudig de machine schoon te maken is.

 

  • Stroperige mest: Bij plakkerige mest is het belangrijk om het onderhoudsgemak mee te nemen bij het maken van de keuze. Om verstoppingen te voorkomen & een langere levensduur te garanderen, is het cruciaal om de machine inclusief toevoerleidingen goed schoon te houden. Daarnaast zou het voor de ideale mestpomp niet moeten uitmaken hoe hoog de viscositeit van de mest is.

Meteen een machine kopen die past bij het mestsoort op jouw bedrijf? Neem vrijblijvend contact op met onze verkoopadviseur!

#2 Bepaal de afstand voor het mest verpompen

Tijdens het verpompen van mest erachter komen dat de machine te weinig capaciteit levert of niet genoeg vermogen heeft? Zonde natuurlijk! Maar andersom is het dat ook. Waarom zou je meer betalen voor een krachtigere mestpomp terwijl dit niet nodig is? Daarom is het goed om te weten waar jij de mest naartoe wilt verpompen. Bij alleen kortere afstanden voldoet meestal een centrifugaalpomp. Met langere afstanden  – bv. van mestput naar de silo of het land – kijk je tussen de verdringerpompen.

Zeker weten welk type mestpomp jij nodig hebt? Vraag ons om advies!

Elektrische mestpomp DKP op mobiele bok

#3 Bepaal de manier van mest verpompen

Er zijn twee opties om mest met hoge capaciteit van A naar B te krijgen: een tractor aangedreven pomp of een elektrische mestpomp. Met zelfopgewekte zonne-energie op jouw bedrijf lijkt elektrisch snel aantrekkelijk, omdat brandstofprijzen hoog zijn. Mest verpompen met de trekker maakt juist weer flexibel. Elektrische mestpompen worden namelijk vaak geplaatst in vaste opstelling. Bij het kiezen van de gewenste aandrijving kun je je daarom net zo goed afvragen hoe belangrijk flexibiliteit in jouw situatie is.

Keus al gemaakt? Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Tractorpomp achter de trekker

#4 Bepaal de gewenste capaciteit bij het mest verpompen

Capaciteit draaien met een mestpomp is niet alleen nodig, maar ook een persoonlijke wens. Voor het aanvoeren van mest uit de put naar bijvoorbeeld een mestscheider dan weer niet. Hierbij is de maximale capaciteit afhankelijk van de snelheid van het mest scheiden. In veel andere situaties is het de vraag hoe snel jij de mest wilt verplaatsen. Wees slim & houd bij het maken van jouw keus rekening met het brandstof- of stroomverbruik van de beoogde mestpomp.

Mestpomp nodig met hoge capaciteit of juist één met minder snelheid? Wij hebben een ruim aanbod aan robuuste mestpompen. Vraag een brochure aan!

Tractoraangedreven lobbenpomp (verdringerpomp)

#5 Bepaal je voorkeur: zelfaanzuigende of gedompelde mestpomp

Dat is bij de laatste stap nog de vraag die overblijft. Maar vaak ook niet. Als uit de eerste vier stappen blijkt dat je een verdringerpomp zoekt, dan is het antwoord meestal al een zelfaanzuigend type. Dit is een bovengrondse mestpomp die flexibel te verplaatsen, eenvoudig te installeren & gemakkelijk te onderhouden is. Een gedompelde mestpomp of centrifugaalpomp is geschikt bij een diepe mestput, wanneer de mestbron lastig te bereiken is of je geen ruimte hebt of wilt vrijmaken voor een extra machine op het erf.

Hulp nodig bij het kiezen? Wij helpen je graag! Neem contact op met onze adviseur.

Gedompelde, elektrische mestpomp in silo

Klaar voor een nieuwe en/of betere mestpomp? Na dit stappenplan wil je vast ook weten waar die te koop is. Bij Solliq Agra vind je een ruim assortiment aan betrouwbare mestpompen van enkel erkende merken. Laat je meenemen langs de beste opties voor jouw bedrijf of kijk ook eens hier!