Mest mixen: elektrisch of PTO
Er zijn doorgaans twee manieren om mest in beweging te krijgen: elektrisch via een besturingskast of PTO via de aftakas van een trekker. De beste keus in aandrijving hangt af van de situatie, het soort mestopslag en persoonlijke wensen. Vandaar dat er zoveel opties bestaan om mest te mixen. Er zijn types speciaal voor mestkelders, opslagsystemen en voor het roeren van massa in vergisters. Zelfs maatwerk behoort tot de mogelijkheden!
Elektrische mestmixers
In de stalkelder, silo of vergister is een vaste mestmixer met elektrische aansturing steeds vaker de gekozen optie. Veel veehouders laten hun trekker voortaan staan en houden die zo beschikbaar voor andere werkzaamheden, zoals landwerk. Dit zijn de redenen voor elektrisch mest mixen:
- Arbeidsgemak – gebruik met één druk op de knop of volledig automatisch
- Kostenbesparing – zeker als je profiteert van zelfopgewekte energiebronnen als zonnepanelen of een windmolen is het rendement hoog ten opzichte van verbruik van brandstof
- Continuïteit – voor mestvergisters en grote mestopslagsystemen, zoals silo’s, is regelmatig mixen extra belangrijk.
- Nieuwbouw of renovatie – bij plannen voor een nieuwe stal of verbouwing van de huidige worden elektrische mestmixers al standaard meegenomen om in één keer klaar te zijn voor een duurzame toekomst.
- Slecht bereikbare plekken – op moeilijk begaanbare plekken voor de trekker heb je een elektrische mestmixer meteen gedompeld zitten.

Tractormixer
Ondanks de vele voordelen van elektrificeren houden genoeg veehouders het prima vol met een PTO-aangedreven mestmixer. Een trekkermixer blijft om een aantal redenen interessant:
- Relatief lage investering – voor de korte termijn het meest budgetvriendelijk
- Geen stroomvoorziening nodig – werkt overal, ongeacht de locatie
- Maximale stuwkracht – bereikt hogere debieten voor meer snelheid
- Flexibel in gebruik – verplaatst eenvoudig van de ene locatie naar de ander

Voordelen van mest mixen
- Behoud van maximale opslagcapaciteit – voorkomt bezinking van zware deeltjes op de bodem van de opslag
- Evenwichtige nutriëntenspreiding – voorkomt dat bepaalde stukken land te veel of te weinig voedingsstoffen krijgen en vermindert zo de kans op uitspoeling
- Gezonde luchtkwaliteit – voorkomt stankoverlast en gaat schadelijke gasophoping tegen (inclusief de vervelende gevolgen)
- Optimale levensduur – voorkomt intensief onderhoud of het vroegtijdig vervangen van machines als mixers, pompen & bemestingsapparatuur.