Hoe de familie Lemmens van mest mixen een succes heeft gemaakt
Er kan echt niets meer bij. De muren hangen vol. Op melkveehouderij Haredale in het Zuid-Limburgse Schimmert (Sjömmert) trekken de vele oorkondes in de keuken meteen de aandacht. Namen van koeien erop die in het verleden de 100.000 liter melk zijn gepasseerd. Vol trots krijgen ze bij de familie Lemmens elk een eervolle plek toegewezen. Aan de wand van de robotruimte in de stal hangt een prachtig portret van de mensen die hier elke dag met veel passie aan het werk zijn.
Boven de lössgrond in Groot Haasdal tikt de thermometer eindelijk eens de 20 graden aan. Het is halverwege juni en nog altijd erg wisselvallig. Vandaag is een uitzondering. En daarom is zoon Bert niet op het bedrijf. Die grijpt zijn kans om nu al de derde snede te harken. “We zijn dit jaar vroeg begonnen, dus dat is ons voordeel geweest”, verklaart vader André. Maar de datum 12 april is óók voor Limburgse begrippen blijkbaar uniek voor een eerste keer maaien.
Een veelzijdig familiebedrijf
Na 40 actieve jaren als boer herinnert André – inmiddels zelf 60 jaar oud – 20 april nog als het oude ‘record’. Het heuvellandschap speelt hier natuurlijk een belangrijke & zeer positieve rol in. “Alleen op de lagergelegen delen heb je hier en daar nog een poel staan”, constateert André. Op de percelen van de familie Lemmens groeit zowel gras als gewas. Qua akkerbouw telen & vermarkten ze zelf aardappelen. Ook is er grond bestemd voor tarwe. Daarnaast melken ze op het bedrijf zo’n 100 koeien en houden ze jongvee.
Lokale boerderijwinkel
Een klein deel van de aardappeloogst komt in de schappen van de eigen boerenwinkel. Net als vele andere streekproducten: appels, eieren, asperges (natuurlijk), verse rauwe melk van eigen koeien in een tapkan & seizoensfruit. Oók kersen, zo weet één van de vaste klanten dondersgoed te vertellen. Daarvoor komt ze net een week te vroeg, hoewel ze niet met lege handen vertrekt. Af en aan stappen mensen de winkel binnen. Over de authentieke binnenplaats kan André door het keukenraam een oogje in het zeil houden.
Andere dagstructuur
In de boerderijwinkel redden mensen zichzelf. “Toch lopen mijn vrouw & ik er regelmatig naartoe om mensen te helpen die met QR-code willen betalen. En je moet natuurlijk wel blijven bijvullen en iedere dag schoonmaken”, vertelt André. Het is een andere invulling van de dag dan de derde generatie op dit familiebedrijf ooit gekend heeft. Korter & fijner dan de tijd waarin ze ook meerdere hectares fruit teelden. “Dat was ’s ochtends gauw koeien melken en dan was je verder de hele dag in het veld: dagen van 6 tot 22 uur!”.
Een terugkerend mestprobleem opgelost
Dankzij automatisering heeft André nu – daarmee de hele familie – óók meer grip op het werk. Zo voorkomen ze onder andere dat belangrijke taken vergeten worden, zoals mest mixen. “In de winter deden we dat bijna nooit. En dan was het ergens in het voorjaar: oh ja, we moeten wel even mixen. Alleen het probleem was dat dat niet meer ging. Toen hebben we apart een staafmixer laten maken zodat we uiteindelijk daarmee de boel weer op gang kregen. Maar daar zit dan veel tijd in”, spreekt André uit ervaring.
Mest mixen zonder werk te verrichten
Deze ellende behoort inmiddels tot het verre verleden. Met vier elektrische mestmixers die met één druk op de knop aangezet worden, hoeft de familie Lemmens er in feite niet meer naar om te kijken. Maar volautomatisch laten draaien? Daar begint André niet aan. “Ik probeer altijd wat naar de windrichting te kijken. Dus: wanneer de buren er dan het minste last van hebben. We zitten hier tussen de huizen in. En je ruikt het zeker! Daarom hebben we niet de automatische klok ingesteld.”
Investering in arbeidsbesparing & duurzaamheid
Het gevolg van elektrische mestmixers is dat het geen opgave meer is om de putten gemixt te krijgen. Met wat lichamelijke ongemakken komt dat ook André goed uit. Toch bekijkt hij de investering ook in breder perspectief op de wereld om zich heen. “Ook aan biodiversiteit doen we van alles. En daarnaast vind ik dat elektrische mestmixers beter zijn voor het milieu. Er staat geen dieseltrekker meer voor te brullen. En ook probeer ik de mixers te laten draaien wanneer de zon schijnt in verband met zonnepanelen.”
Plots gaat de telefoon over. Vermoedelijk een paardenman die vraagt of André ook hooi voor hem heeft. “Zelfs vanuit Noord-Limburg komen ze het hier halen.” De verbazing is in zijn stem te horen. Maar hij weet: daar is het spreekwoordelijk vijf voor twaalf met veel weilanden die nog onder water staan. In Schimmert en omgeving is het 12 uur. Maar dat is iets positiefs: schaft! En dus komt Bert in de verte met zijn trekker al het erf opgereden. Als-ie geluk heeft, kan hij meteen aanschuiven…
Ook het gemak ervaren van elektrisch mest mixen? Laat je contactgegevens achter of neem contact op via 085 109 25 10/ agra@solliq.com & ontdek het snel!