Hoe gescheiden mest ook de twijfels van Edward wegneemt

Een dik wolkendek strekt zich uit over het glooiende landschap van de Achterhoek. Er valt vandaag geen blauw aan de lucht te ontdekken. Hoogspanningsmasten steken dwars over de weilanden. De kabels verroeren zich niet. Er is regen in aantocht. Vanaf de N317 bij Etten zie je al van ver: dáár woont melkveehouder Edward Poodt. Zijn mestscheider valt meteen op, die achter de nieuwbouwstal boven op een bunker in de richting van de weg is geplaatst.

Rust op het erf. Dat moet een aantal weken geleden wel anders zijn geweest. Ook bij deze Gelderse veehouder zit de maïsoogst erop. De laatste koeien staan nog op het land achter de stal. “Die gaan met een paar weken ook naar binnen toe”, verwacht Edward. Sinds 10 jaar zit hij samen met zijn vader in de maatschap. Daarvoor wisselde hij een aantal dagen werk buitenshuis af met het helpen op de boerderij. “Nu run ik het hoofdzakelijk alleen”, zegt Edward.

Boerenzoon met een duidelijk toekomstbeeld

De passie voor het boerenleven blijkt heel vaak van generatie op generatie overdraagbaar. Ook Edward had van kinds af aan zijn route al bepaald. “Het was voor mij niks anders dan de boerderij. Toen ik naar de basisschool moest hier in het dorp, zei ik altijd al tegen mijn pa & ma dat ik naar de boerenschool wilde, de landbouwschool.” Al lachend vult hij zichzelf gelijk aan: “Dat was toen nog een stap te ver natuurlijk. Daar moest ik nog even mee wachten!” Geduld had hij. Inmiddels heeft Edward dit al mooi wat jaren voor elkaar.

Hart voor de zaak

Op de veehouderij van Edward zijn 130 koeien aan de melk. Met een recent gebouwde stal – pakweg 7 jaar geleden – kan het bedrijf nu plek bieden voor ca. 150 stuks vee. En zoals elke boer hart heeft voor zijn dieren, gunt ook Edward zijn melkvee duidelijk het beste van het beste. In de diepstrooiselboxen ligt nu gescheiden mest. “Het is zacht materiaal en heeft geen consequenties voor de hakken en het beenwerk”, stelt hij. Daar is hij erg tevreden mee. Andere strooisels lieten hem en zijn koeien in het verleden meermaals in de steek.

Via stro, vlas & zaagsel naar gescheiden mest

Het bedrijf begon met een combinatie van stro, water & kalk in de boxen. “De kalk werd op een gegeven moment harder. Dat gaf hardere banken in de boxen. De mestrobot achter de ligbox kreeg die niet mooi schoon. Daardoor waren we er niet echt meer over te spreken”, verklaart Edward. Ook vlas bleek geen match. “Dat heeft zelfs geresulteerd in veel tussenklauwontsteking, omdat vlas nog harder is.” Zaagsel leek voor even de beste oplossing. Tot de kosten flink gingen stijgen. “En dit bleef ook niet mooi liggen, dus ging er ook best veel volume doorheen”, zag Edward.

Voordelen van een mestscheider

Nu staat er een Keydollar-mestscheider op zijn erf, waarmee Edward wekelijks zelf super comfortabel ligboxstrooisel voor zijn rundvee produceert. De maandagnacht is vaste prik om de machine te laten draaien. “Dan loopt-ie een uur of zes en als ik dan ’s morgens kom, is de bunker helemaal vol.” Het bespaart de veehouder duidelijk ook tijd. “Het instrooien is maar een kwartiertje werk. Dat doe ik vaak één keer per week. Dunne laagjes erop en zo houd je de boxen mooi vol. En de koeien gaan er ook nog eens makkelijk in liggen.”

Voorheen zag Edward toch veel twijfel onder zijn koeien: wel of niet liggen. Goed gevulde boxen met dikke fractie maken zichtbaar het verschil. “Te lang staan heeft effect op de klauwgezondheid. Maar je ziet nu gewoon dat de koeien graag liggen en er niet vies van worden. Daar heb ik me echt wel over verbaasd, dat ze een stuk schoner zijn dan eerst. Dit is gewoon echt heel zacht en droog spul. Ik kan alleen maar pluspunten noemen”, lacht hij.

Gescheiden mest: van vraagteken naar uitroepteken

Edward snapt dat veehouders aanvankelijk niets willen weten van mest in de boxen. Zelf was hij eerst net zo. “Mest is een product dat qua uiergezondheid iets meer risico kan geven. Je bent er dan toch wat voorzichtiger mee.” Met een 90 dagen demo gaf hij de machine een kans om het tegendeel te bewijzen. “Na twee maanden wist ik eigenlijk al wel: die mestscheider wil ik nooit meer kwijt. Dat bevalt zo goed. En het is heel fijn dat er iemand van Solliq Agra is die je hierin blijft begeleiden”, oordeelt hij.

De middag breekt bijna aan in de gemeente Oude IJsselstreek. Het is woensdag, de bunker van Edward is natuurlijk leeg. Gister leeggestrooid in de boxen. Volgende week wacht weer een nieuwe vracht. “Nu ik deze ervaring bijna een jaar heb, durf ik wel zeker te zeggen dat je met gerust hart een mestscheider kan aanschaffen”, zegt hij ook tegen zijn collega-veehouders. Edward hoopt zo in elk geval nog vele jaren te kunnen boeren. “Ik doe dit met heel veel plezier en hoop dat dat zo blijft.” De kerkklok van Etten begint te luiden: 12 uur. Tijd voor het middagmaal.

Wil jij net als Edward ook een 90 dagen demo proberen? Neem dan contact met ons op via de website!