Zo helpt Mark zijn melkveebedrijf ternauwernood op de weg vooruit
Ergens tussen Hoorn en Enkhuizen staat het melkveebedrijf van de familie Sluis. Om heel officieel te zijn in de plaats Hem. Pal langs een drukke verbindingsweg, de N506. Aan de achterkant is alle ruimte. Een open landschap waar de wind vrij spel heeft. Zeker als die stevig uit een noordelijke richting komt, zoals vandaag het geval is. Niet het traditionele weerbeeld van de donkere dagen voor kerst. Af en toe trekt een felle regenbui over, de zoveelste al van het jaar. Mark ziet de gevolgen daarvan letterlijk à la minute om zich heen.
“Ieder jaar verhuren we een deel van ons land aan bollenbouwers. Daar gaat het dit jaar erg moeilijk mee. Iedereen heeft hier bollen op z’n land of verbouwt die zelf. Dat speelt hier écht in deze regio”, stelt hij. Het kletsnatte weertype van het najaar zet de bedrijfsvoering van deze boeren volledig op z’n kop. Als sectorgenoot leeft Mark duidelijk met zijn ‘buren’ mee. “Wat ze normaal in drie weken deden, doen ze nu drie maanden overtijd. Dus het is best wel heftig.” En dan te bedenken dat het land eigenlijk nog niet geschikt is om te betreden.
Uitbreiding van de stal
Wat betreft timing mogen Mark en zijn vrouw Linda van meer geluk spreken. Pakweg 5 jaar geleden hebben ze de maatschap van zijn ouders overgenomen. De bedoeling was om gelijk door te pakken richting een maatlatstal. “Dat was mogelijk door de huidige stal te verlengen en het oude gedeelte aan te passen”, ontdekte Mark toen. Maar een project van korte duur? Dat konden de twee al snel op hun buik schrijven. “Al met al is het vrij ingrijpend geweest. Voor een maatlatstal moet je heel wat dingen doen.”
Perfecte timing
Een smallere voergang, investeren in een emissiearme vloer, een voerkeuken met voerrobot, aangepaste boxen en dan nog wachten op de vergunningen. “Dat duurde gewoon heel lang, soms om moedeloos van te worden”, vertelt Mark met enige flauwheid in zijn stem. Op een bepaald moment maakte hij zich zelfs zorgen. “Je voelde dat er van alles broeide”, zegt de Noord-Hollander met het oog op de stikstofcrisis. Precies op tijd kregen ze groen licht voor financiering. “Er was net getekend en toen kwam het stikstofkaartje en het boerenprotest.”
Een zelfverzekerd boerenbedrijf
Het melkveebedrijf van de familie Sluis telt sinds de uitbouw zo’n 180 koeien. Met twee vaste medewerkers en extra hulp op de piekmomenten worden de werkzaamheden het hele jaar rond geklaard. Na de renovatie en het verlengen zou de stal in principe zonder moeite door de controle heen moeten komen. “Dat gebeurt achteraf. Dan komt er iemand langs die checkt of jij aan alle eisen hebt voldaan.” Maar dan heb je ook wat: een erkende maatlatstal die het dierwelzijn en het milieu, als het goed is, hoog in het vaandel heeft.
Investeren in toekomstbestendigheid
Een concrete datum is er nog niet, maar Mark kijkt het controlemoment vol vertrouwen tegemoet. “Op dit moment is de stal goed voor de koe, héél goed voor het milieu en als het goed is ook voor de boer zelf.” Dat zegt de veehouder met 20 jaar ervaring vrij zelfverzekerd, naar aanleiding van gedane investeringen in duurzame oplossingen voor mestbewerking. De koeien lopen niet meer op open roosters, maar staan nu op een dichte, emissiearme vloer. Ook liet hij zich graag adviseren voor een mestscheider en meerdere elektrische mestmixers.
Geen twijfel mogelijk
De schep had de aarde nog geen tel geraakt voor het aanbouwproject en toch was Mark het er al over eens. “Diepstrooiselboxen en een mestscheider, dat zag ik direct wel zitten. Die beide dingen – een mestscheider en ook elektrische mestmixers – passen uiteindelijk in je toekomstige plaatje.” Daarmee bedoelt hij niet alleen de vele voordelen die deze machines hem en zijn 180 stuks vee geven. Subtiel hint Mark ook op zijn plannen voor een vergister en een stikstofkraker. “Dan is het een volledig systeem om toekomstbestendig te kunnen zijn.”
De dikke mestfractie gebruiken als strooisel in de ligboxen. Mark heeft er zelf geen moment bedenkingen bij gehad. “Als je het netjes doet, dan kan het gewoon. En zie je het dan in de boxen liggen, dan is het voor die koeien natuurlijk prachtig”, luidt zijn conclusie. Maar wát blij is hij zelf met een mestscheider naast zijn vernieuwde stal. “Vlakbij de uitgang van de stal hebben we ‘m op een bunker staan. Je drukt op de knop en de volgende dag ligt hij vol. Zou je dat spul allemaal moeten aankopen, dan betaal je je tegenwoordig helemaal scheel.”
Grote interesse in de agrarische sector
Onder andere met elektrische mestmixers in de put, die dagelijks automatisch op gezette tijden op zonne-energie (als het even kan) mixen, kan Mark succesvol werken vanuit zijn grote drijfveer. “We hebben drie jongens in de leeftijden 10, 12 & 14 jaar. Het lijkt me leuk om hen over tien jaar de mogelijkheid te geven. Dan wil ik dat het bedrijf er ook klaar en geschikt voor is”, stelt de 43-jarige vader. Of ze die kans ook met beide handen aangrijpen, kan Mark zich nu nog niet druk om maken. Zelf hakte hij pas op z’n achttiende de knoop door.
Vanaf het middenpad van de verlengde stal wijst Mark twee punten aan. “We merken dat de koeien een beetje last hebben van de neusboom. Dat is die buis helemaal voor in de box. Die zijn we nu wat aan het ophogen. Dus als we weer een paar uurtjes over hebben, doen we weer een stukje.” En die tijd heeft hij nu. Nog wel, want over twee maanden hoopt ook hij het land opnieuw te betreden met zwaar geschut…
Benieuwd hoe we samen ook jouw mestbewerking klaar kunnen stomen voor de toekomst? Neem contact op voor persoonlijk advies!