9 redenen om het kopen van een mestscheider te overwegen

Mestscheider Circulair systeem Diergezondheid Dierwelzijn Gescheiden mest Hygiëne Koecomfort Ligboxstrooisel

Het gebruik van een mestscheider op de Nederlandse veehouderij blijft in aantal verder toenemen. Steeds meer boeren kiezen voor het scheiden van hun dikke en dunne fractie. Wat is toch hun drijfveer om een mestscheider te kopen? Dat varieert ontzettend. In deze blog lees je de 10 meest gehoorde redenen van veehouders zoals jou.

 

1. Mestscheider kopen? Dag strooiselkosten!

Een mestscheider is een machine die helpt om op jaarbasis veel geld te besparen. Nu koop je waarschijnlijk strooisel in via een leverancier. Maar een duurzamer alternatief ligt al die tijd gewoon onder jouw eigen stalvloer: mest. Een efficiënte mestscheider maakt van drijfmest een kurkdroog en zacht product. Dit kan uitstekend worden gebruikt om de boxen mee in te strooien. En met de sterk gestegen strooiselkosten per koe beseffen steeds meer boeren wat dit geld hen waard is…

2. Besparing op afzetkosten voor mest

Mest laten afvoeren is nooit leuk om te doen. Niet alleen omdat je het meestal zelf goed kunt gebruiken, maar ook vanwege de kosten voor de afzet. Dankzij een mestscheider haal je tenminste nog de dikke fractie eruit, zodat zoveel mogelijk waarde op het bedrijf blijft. En daardoor houd je per saldo minder volume en massa over voor transport, waarmee je dus ook effectief in de kosten drukt.

3. Optimaal koecomfort

Dikke fractie is opvallend zacht en veerkrachtig. Een product waar koeien graag in blijven liggen. Het systeem van een mestscheider is er dan ook op gericht om optimaal comfort te bieden. Alleen daarom al verkiezen veehouders in binnen- en buitenland strooisel uit eigen dierlijk mest boven andere (aangeleverde) strooiseltypes.

4. Geen zorgen meer om hygiëne & diergezondheid

Gescheiden mest is een droog en niet-vastplakkend product. Daardoor blijven de koeien hartstikke schoon. Zo ook de uiers, waarmee het risico op infecties wordt beperkt. Daarnaast heeft dikke fractie als strooisel een positief effect op de lichamelijke condities van het vee. Geen manklopers meer als gevolg van een te harde ondergrond, maar een aangenaam & zacht ligboxmatras dat opstaan zowel vlekkeloos als pijnvrij maakt.

5. Verhoging melkopbrengst per koe

Ken je de uitdrukking: een liggende koe is een economische koe? Of misschien doet de vuistregel ‘één extra uur ligtijd per dag is één liter meer melk’ een lampje branden. Beide zijn in elk geval waar. Een mestscheider garandeert het vee een ultiem comfortabele ligbox. Boeren merken direct verschil. Hun koeien zijn veel minder snel geneigd om overeind te komen. En dat brengt uiteindelijk meer geld in het laadje.

6. Effectiever bemesten

Als een mestscheider zorgt voor een droog strooiselproduct, dan heeft dit natuurlijk ook gevolgen voor de dunne fractie. Gier wordt nog dunner en trekt bij het uitrijden veel beter in de grond dan onder andere omstandigheden. Dat maakt het bemesten succesvoller en zorgt voor een kwalitatief en voedingsrijk gras- of gewasland.

7. Hogere melkkwaliteit

Een grasland boordevol voedingsstoffen, daar valt nogal wat te grazen. En koeien die meer nutriënten binnenkrijgen, die geven betere melk.

8. Mestscheider: een duurzame investering

Onze mestscheiders zijn duurzame machines, stevig gebouwd en gemaakt van roestvrijstaal. Dat is niet alleen gunstig voor de levensduur ervan. Het maakt ook dat de prijs van een mestscheider zichzelf op langere termijn volledig terugbetaalt. Doordat structureel op strooisel- en afvoerkosten wordt bespaard, houden veehouders blijvend geld over. En zo wordt een investering uiteindelijk een ‘winvestering’.

9. Onze 90 dagen demo

Gezien alle voorgenoemde redenen merken we dat de interesse in een mestscheider groot is. Toch zijn er boeren die eerst willen beoordelen of zo’n machine echt iets voor ze is. En dat kunnen we begrijpen, met name vanuit financieel oogpunt. Daarom bieden we altijd de mogelijkheid aan om de installatie eerst vrijblijvend uit te proberen. Zo kun je zelf zien of een mestscheider de prijs van de investering echt waard is. We noemen dit onze 90 dagen demo.

 

Overweeg je ook om een mestscheider te kopen? Kom vandaag nog in contact met ons en laat je adviseren. Wij kunnen een mestscheider bieden met de capaciteit die past bij jouw boerderijgrootte.