De 5 meest gestelde vragen over gescheiden mest

Mestscheider Circulair systeem Gescheiden mest Mestbeheer Stalcomfort

Het animo voor gescheiden mest blijft maar groeien. Steeds meer Nederlandse veehouders en zelfs boerderijen in het buitenland gebruiken dikke fractie als boxstrooisel. Sommige van hen hebben nog twijfels en zitten met vragen. In deze blog behandelen we de vijf meest voorkomende vragen over gescheiden mest!

Hoe zit het precies met bacteriën & gescheiden mest?

De 5 meest gestelde vragen over gescheiden mest

Wij adviseren onze klanten altijd om één à twee keer per week een verse laag bij te strooien. Onze mestscheiders produceren een product met een drogestofpercentage oplopend tot 40%. Na het strooien zal de fractie snel drogen tot zo’n 70%. Door consequent nieuw strooisel te spreiden, wordt voorkomen dat bacteriën gaan groeien. Wel is het belangrijk om zorgvuldig te zijn met het gebruikmaken van gescheiden mest in de boxen. Strooi niet te veel in één keer. Zo kan de dikke fractie beter drogen en krijgen bacteriën geen kans om zich verder te ontwikkelen. Het bijkomende voordeel van gescheiden mest is dat je in elk geval weet dat het om bedrijfseigen bacteriën gaat. Bij aangekochte strooiseltypes kun je nooit 100% weten wat je binnenhaalt.

Zo creëer je met gescheiden mest een comfortabele ligplek voor het melkvee

  • Bouw dunne laagjes op (TIP: plaats het ligbed op een kleine helling om overbemesting te voorkomen)
  • Loop de ligboxen dagelijks na om ze te egaliseren

Wat gebeurt er met mijn celgetal als ik gescheiden mest ga gebruiken als boxstrooisel?

De 5 meest gestelde vragen over gescheiden mest

Vuistregel is: hoe beter de uiergezondheid, hoe lager het celgetal. De algehele gezondheid van het vee is verbonden aan vele factoren. Van nutriëntinname tot aan het melkproces. Centraal staat toch de algehele hygiëne van het vee en het proces daaromheen. Een goede ligbox is hierbij een sleutel tot succes. Wanneer de ligbox een ruwe of stugge ondergrond heeft zal de uier meermaals per dag in de knel komen, waardoor de kans op beschadigingen en infecties toeneemt. Zaken als infecties of beschadigingen kosten de koe veel energie. Deze energie steek je liever in de melkproductie.

Biobedding of gescheiden mest is een zacht product met genoeg veerkracht. Het product wordt vaak ververst om ervoor te zorgen dat het melkvee geen negatieve effecten ondervindt ten op zichte van liggen in de wei. De gemiddelde Nederlandse koe heeft een celgetal dat varieert tussen de 100.000 en 300.000 waar <100.000 het ultieme streven is. Een koe met een celgetal van 200.000 kost één kilo melk per dag en een koe met een celgetal van 300.000 kost 1,5 kilo melk per koe per dag als vuistregel. Dit onder controle hebben levert dus direct geld op.

Conclusie:
Een zachte en vaak ververste ondergrond van biobedding draagt bij aan het voorkomen van uierproblemen en zal dus bijdragen aan de algehele gezondheid en melkproductie.

Moet ik kalk instrooien bij het gebruik van gescheiden mest?

De 5 meest gestelde vragen over gescheiden mest

Kalk is van oudsher een gebruikelijke toevoeging aan het boxstrooisel. Bij gescheiden mest ligt dit even anders. Dit komt omdat gescheiden mest een pH waarde van 6,5 heeft en dus een licht zuur product is. Kalk is daarentegen een basisch product met een gemiddelde pH-waarde van 12. Mest heeft een bufferende werking, wat inhoudt dat het een neutraliserende werking op de zuurtegraad heeft. Daardoor komt de zuurtegraad niet boven de 7 (= neutraal). Bacteriën groeien het liefst bij een zuurtegraad van 7.0. Kalk instrooien is dus niet nodig. Daarnaast heeft kalk ook een vochtonttrekkende werking, dat weer schadelijk kan zijn voor de uiergezondheid. Door uitdroging ontstaan er kloven in de uiers/spenen waarin bacteriën zich makkelijk kunnen nestelen.

Conclusie:
Bij het juist gebruiken van gescheiden mest in de boxen is het instrooien van kalk overbodig. 

Wat als ik na het mest scheiden te weinig boxstrooisel heb?

De 5 meest gestelde vragen over gescheiden mest

Eén kuub rundveemest bestaat voor 25% uit droge fractie (boxstrooisel). Een koe produceert gemiddeld 75 liter drijfmest per dag. Dit is dus per koe 75 liter drijfmest x 0.25% = 18 liter per dag aan boxstrooisel. Uitgaande van 100 stuks melkvee wordt er dus 1,8 kuub boxstrooisel per dag geproduceerd door het melkvee. We adviseren onze klanten om per instrooironde 60 liter per box te rekenen, wat neerkomt op 6 kuub per instrooironde. Strikt genomen is er dus altijd genoeg strooisel voorhanden.

TIP: Gaan jouw koeien naar buiten op een zomerse dag? Rijd de kelder dan niet helemaal leeg!

Wat zijn de kosten voor een mestscheider?

De 5 meest gestelde vragen over gescheiden mest

Wij vertellen liever eerst wat het je oplevert! Naast optimaal koecomfort, diergezondheid en de positieve bijdrage aan de melkproductie heeft biobedding nog één groot voordeel: het is per saldo veel goedkoper dan klassieke strooiseltypes, met een gemiddelde jaarlijkse kostprijs van €40 tot €70 per box per jaar (inclusief alles!). Door de relatief goedkope en overvloedige beschikbaarheid op het bedrijf kun je de ligboxen altijd vol strooien!

Conclusie: Er is geen reden om niet over te stappen op een biobedding!

Benieuwd hoeveel een mestscheider jou gaat kosten? Vraag een vrijblijvende offerte aan!