10x waarom elektrisch mest mixen

Mestmixer Duurzaam Duurzaam mestbeheer Elektrisch mixen Elektrische mestmixer Homogene mest Mestbeheer

Elektrische mestmixers hebben natuurlijk geen introductie meer nodig. Door heel het land genieten honderden veehouders dagelijks van het gemak van een elektrische mestmixer. Maar, wat zijn die voordelen precies? We hebben er 10 voor je op een rij gezet!

1 Efficiënt stroomgebruik

Als we Pk’s om gaan rekenen naar kW’s dan lijkt het of de elektrische mestmixer niet zoveel te vertellen heeft. Tenminste, dat zou je in eerste instantie denken. Onze 22 kW-mixer heeft omgerekend zo’n 30 Pk’s. Niet iets om direct over naar huis te schrijven, maar het heeft natuurlijk een goede reden. Wat elektrische mestmixers doen wat tractor aangedreven mixers niet vaak doen is regelmatig mixen, zodat de mest in beweging blijft! Het mixen van mest met een tractormixer wordt vaak overgeslagen aangezien het een tijdrovende en onaangename werkzaamheid is. Trekker ervoor, mixen, stank en dan ook nog eens uren wachten. Gelukkig, met een elektrische mestmixer is het een kwestie van één draai aan de knop! De kracht van een elektrische mestmixer zit hem dus niet in de brute Pk’s, maar in zijn efficiënte kW’s. Door dagelijks een korte periode de mest te mixen, blijft deze goed gemixt en in beweging.

2 Enorme tijdsbesparing

Zoals de oude heer altijd zei: ‘Een investering kun je terugverdienen, maar verloren tijd blijft voor altijd verloren.’ Om dit beter te illustreren maken we er een kleine rekensom bij. Stel: je bent aan het mixen van je mest zo’n twee uren per keer kwijt en je mixt twee keer per maand. Dit betekent dat jij op jaarbasis 48 uren kwijt bent aan het mixen van drijfmest. Dit klinkt misschien niet veel, maar uitgaande van een carrière van 30 jaar is dit 1440 uren! Verloren tijd blijft verloren.

3 Veilig werken

Wij snappen dat mest mixen een vervelende klus is en zien in de praktijk dan ook veel uitstelgedrag. En van uitstel komt afstel. Als er eenmaal een korst op zit, wordt de klus alleen maar lastiger. Bijkomend gevaar van een korst op de mest is gasophoping. De gevolgen hiervan kennen we allemaal en dienen te allen tijde te worden voorkomen. Door dagelijks even kort te mixen, blijven de gevolgen jou bespaard. Een extra voordeel is dat de mixgaten gewoon afgesloten kunnen blijven tijdens het mixen, aangezien de elektrische mestmixers in de put zijn gemonteerd.

4 Homogene mest

Volgens ons de belangrijkste reden om elektrisch te mixen: homogene mest. Zoals bij alle vloeistoffen waar structuur in zit, ontstaan er na verloop van tijd bezinklagen. Het ‘groeizame goud’ in jouw mest zakt naar de bodem. De waterige delen bevinden zich in het midden en de drijvende delen liggen aan de oppervlakte. Door de mest te allen tijde homogeen te houden, weet je zeker dat er een evenredige verspreiding is van alle nutriënten. Dit betekent dat tijdens het uitrijden elke bunder dezelfde groeistoffen krijgen toegediend, waardoor verschil in gewasgroei wordt geminimaliseerd.

5 Oneindig gemak

‘Je moet dit nog doen en dat nog doen’. Het boerenleven is niet altijd zo idyllisch als op het melkpak wordt geschetst. Lange dagen, hard werken, stress en een overvolle agenda. Tijd om het jezelf eens wat makkelijker te maken! Elektrisch mixen is niks meer (of minder) dan een knop omdraaien en de mixer gaat direct voor je aan de slag. Mocht je hier liever helemaal niet naar willen omkijken, dan bieden wij een automatische tijdsregeling die het proces volledig automatiseert! Door elektrisch te mixen heb jij weer een kopzorg minder. Heerlijk!

6 Passend in elke situatie

Of je nu een stal uit het jaar 2024 of uit 1923 hebt, onze elektrische mixers zijn verkrijgbaar in vele varianten en maten waardoor ze in elke situatie toe te passen zijn. Op slede of in frame, nieuwbouw of oude glorie. Door de jaren heen hebben wij putten in alle soorten en maten gezien en geoptimaliseerd met een elektrische mestmixer.

7 Eenvoudiger verpompen

Te weinig opslag of juist te veel mest? Dit wil je natuurlijk snel naar andere locaties afvoeren! Dan is het wel zo makkelijk dat de mest in de beste staat verkeert. Want: het overpompen van mest moet gewoon snel en simpel gebeuren en dan zit je niet te wachten op een dikke korst die niet te verpompen is. Door de mest in topconditie te houden, blijft de mest altijd eenvoudig te verpompen.

8 Duurzaamheid

Om het woord duurzaamheid kun je niet heen. Alsof we op alle keuzes het keurmerk ‘duurzaam’ moeten kunnen plakken. Nou, dan hebben wij er weer één voor jou: een elektrische mestmixer! Geen gasolie verslurpende dieselmotor meer, maar een stroom aangedreven machine. Met een beetje geluk kost die energie je ook nog eens niets met eigen zonnepanelen of een windmolen… Laten we even een draadje maken: duurzame energie, goed gemixte mest, minimalisering in verschil van gewasgroei, optimaal ruwvoer, gezond melkvee, enzovoorts. Kortom: elektrisch mest mixen betekent bijdragen aan de verduurzaming van onze prachtige sector!

9 Jarenlang optimaal profiteren

Een elektrische mestmixer is net als een goed huwelijk: je zit er jaren aan vast. Producent Stallkamp geeft de elektrische mestmixers – die volledig van RVS zijn gemaakt – een levensduur van 20 jaar mee. Een goed huwelijk duurt nog langer, weten we… Ter vergelijking: een tractormixer gaat zo’n 5 à 6 jaar mee! Bovendien is de levensduur natuurlijk wel afhankelijk van in hoeverre jouw mest bestaat uit verstelbare moersleutels, bouten, moeren, hout, inseminatiespuiten en huissleutels.

10 Persoonlijk advies & uitstekende service

Kiezen voor een elektrische mestmixer is ook kiezen voor uitstekende service. Je krijgt er meteen een heel team van behulpzame specialisten bij. Onze mannen op de weg, de collega’s van kantoor of in de loods; ze staan allemaal voor jou klaar. Omdat we de sector een warm hart toedragen. Omdat daar vaak ook onze oorsprong ligt. Wij spreken daarom dezelfde taal en weten maar al te goed wat zich op een veehouderij afspeelt. Samen met jou stroomlijnen we de mestbewerkingsprocessen en halen we alles eruit wat erin zit!

Benieuwd welke elektrische mestmixer jij nodig hebt? Wij bieden je vrijblijvend & kosteloos advies! Doe een belletje naar 085 109 25 10 of schrijf een e-mail naar agra@solliq.com!