Waarom gescheiden mest melkveehouder Johan niet afschrikt om boerenkaas te maken

‘Stront in de boxen, dat is niet fris’ is nog steeds een veel gemaakte opmerking als het gaat over biobedding. Met deze opmerking in ons achterhoofd reizen we vanuit het hoge noorden af naar Kaasboerderij Verhoef in Nieuwerbrug aan de Rijn. ‘Stront in de boxen en het hygiënische proces van rauwmelkse kaasmaken, zou dat hand in hand gaan?’

Denk je aan het oerbeeld van boerenland, dan denk je aan de omgeving van Nieuwerbrug aan de Rijn (tussen Utrecht en Gouda). Natuur, weiland, rivieren, slootjes en de ene veehouderij na de andere. Vandaag gaan we langs bij de familie Verhoef. Op hun melkveehouderij en kaasmakerij draaien ze sinds februari met een KD-S300P mestscheider die het melkvee voorziet van comfortabel biobedding.

Dat we bij het oprijden van het erf als eerste worden begroet door het luide geblaf van de waakhond zijn wij inmiddels wel gewend. Herders, Rottweilers, Stabijs en in het geval van de familie Verhoef: kaliber Mastino Napoletano. Het befaamde spreekwoord; blaffende honden bijten niet is ook hier (gelukkig) van toepassing.

Eenmaal geïnstalleerd tegenover boer Johan met een kopje koffie steken we direct van wal.

‘Mijn naam is Johan Verhoef en samen met mijn vrouw en compagnon hebben wij hier 380 stuks vee op 135 hectare grond. 40 jaar geleden zijn mijn ouders begonnen met de productie van rauwmelkse kaas en dit hebben wij voortgezet. Wij gebruiken 70 tot 80% van onze eigen melk voor de productie hiervan. Je kunt dit dan ook onze corebusiness noemen. Om het koecomfort te verhogen zijn wij anderhalf jaar geleden overgestapt op diepstrooiselboxen. In die tijd hebben we veel soorten boxstrooisel bij de hand genomen. Vlas-kalk, stro-water-kalk en palletkorrels. Qua arbeid was dit zwaar voor zowel onszelf als de shovel en aangezien de prijzen bleven stijgen zijn we naar alternatieven gaan zoeken. Zodoende kwam ik jullie 90 dagen demo op Facebook tegen en heb ik direct contact opgenomen. Klaas is toen langs gekomen en heeft ons geïnformeerd over de 90 dagen demo. Een eerlijk en open verhaal, dat mag wel gezegd worden.’

‘Dus zodoende begonnen we in februari met de 90 dagen demo en ik had hier in eerste instantie weinig verwachtingen van. In het verleden heb ik wel eens bij gescheiden mest gekeken, maar ik was hier nooit een voorstander van aangezien wij hier rauwmelkse kaas maken en je vroeger op school leerde dat koeien nooit in hun eigen stront mogen liggen. Maar ja, de techniek gaat ook steeds verder.’ voegt Johan eraan toe.

‘Na twee weken sloeg mijn mening om. Ik stond en sta er nog steeds van te kijken hoe droog het product is en hoe snel het nog verder droogt in de box. Je ziet dat de koe het heerlijk vindt, want ze liggen gewoon meer dan voorheen.’

‘Qua arbeid zijn we er ook op vooruit gegaan. Het begint al met het feit dat je zelf genoeg mest hebt en dus niet afhankelijk bent van anderen. Je hebt gewoon zekerheid.’ voegt hij er stellig aan toe.

‘Na de demo hebben wij de mestscheider in de lease genomen, wat vroeger misschien als eng of moeilijk werd bestempeld, maar dat is het helemaal niet. Natuurlijk heeft ieder zijn eigen situatie of mening, maar al met al kan ik het andere boeren zeker aanbevelen. Het is misschien een investering, maar door de maandelijkse besparing is er bij ons ruimte vrij gekomen voor een elektrische mixer die binnenkort wordt geïnstalleerd.

Meer weten over de kaasboerderij van familie Verhoef? Bezoek zijn website! Ook interesse in een mestscheider? Bel dan 085 109 25 10 of mail naar agra@solliq.com.