Hoe de mening van boer Meindert 180 graden anders werd dankzij gescheiden mest

Het is een heldere decemberochtend en het dashboard van de auto geeft één graden aan op het moment dat wij het erf van de familie de Groot in Koufurderrige op komen rijden. In september hebben vader Meindert en zoon Gerben zich aangemeld voor een ’90 dagen demo’ en het is tijd om eens poolshoogte te nemen!

We worden op deze zonnige winterochtend ontvangen door een jonge stabij die al blaffend en kwispelend aan zijn bazen bekend maakt dat er visite is. Begeleid door de stabij lopen wij via de openstaande staldeuren naar het voorhuis. Na twee keer ‘VOLK’ te hebben geroepen horen we achter een deur ‘JOE’ komen en de deur gaat open! ‘Koffie?’, vraagt Gerben vanuit de opengeslagen deur, waarna we de eetkamer betreden. Aan het hoofd van de tafel zit vader Meindert en wij voegen ons bij hem.

‘Sceptisch!’, begint Meindert als we hem vragen naar het begin van de 90 dagen demo. ‘We waren in het begin zeer sceptisch. Stront in de boxen klinkt niet fris, je hoort vele verhalen over bacteriën, broei enzovoorts. Maar ja, je hoort altijd alleen het negatieve’.

‘In september 2020 zijn we overgestapt op diepstrooiselboxen. We waren daar zeer enthousiast over nadat we dat hadden gezien bij een andere boer’ vertelt Gerben. We strooiden voorheen kalk-water-stro in de boxen, maar dat voldeed ons niet. Je bent toch snel wat tijd kwijt aan het mengen, vervolgens strooi je het in en het melkvee wroet het er weer uit. Zonde natuurlijk, vooral als je nagaat dat het maandelijks toch een fikse kostenpost is. Toen de prijzen stegen besloten we wat minder in te strooien, maar dat werkte ook niet.

‘Via Facebook zag ik de 90 dagen demo voorbijkomen en wij dachten: als je het niet probeert, dan weet je het ook niet! Via-via hadden we al meerdere verhalen gehoord van melkveehouders die gescheiden mest gebruiken en daar zeer enthousiast over zijn.. Maar bij ons ging de start niet van een leien dakje’.

‘De eerste weken draaide het voor geen meter’, begint Gerben. ‘We hebben er veel tijd in gestoken en Solliq Agra heeft ons daar goed in ondersteund.’ Meindert voeg toe: Ja, de service is poerbêst’. Uiteindelijk bleek dat we op het moment van de start van de demo gewoonweg te weinig mest hadden. En als er niks ingaat, komt er ook niks uit.

‘Toen de kolken weer wat voller kwamen te zitten begon het te lopen! Je wilt de ligboxen natuurlijk zo snel mogelijk vol hebben, want ja, je hebt genoeg boxstrooisel. Je moet de ligbox gewoon rustig opbouwen en je moet zeker in het begin even door die zure appel heen bijten, Drijfmesttechniek had ons dit ook verteld’. voegt Meindert er aan toe.

‘We strooien twee-maal per week in, waar de scheider zo’n 25 uur per keer voor moet draaien. Het is een kwestie van een knop omdraaien en er bij weglopen, de scheider redt zichzelf. Twee maal daags even bij de ligboxen langs met een hark om het wat te egaliseren en het is klaar. Wij vinden het een makkelijk systeem dat ons weinig energie kost’

melkvee

Op de vraag of het melkvee ook aan het nieuwe boxstrooisel moest wennen, antwoordt Meindert: ‘Geen dag verschil gezien. Ze gingen er meteen in liggen. In het begin strooiden we niet alle ligboxen in met gescheiden mest, maar je merkte meteen waar ze liever in lagen. Ze komen altijd overeind, prachtig! Het is een hele verbetering. Toen wij nog kalk-water-stro gebruikten zat ons celgetal rond de 200, wat voor ons veel te hoog was, maar dat is inmiddels gezakt naar rond de 100. In het begin waren we zeer sceptisch, maar inmiddels raden we het zeker aan. Je hoort veel verhalen, maar je moet het gewoon eens zien en dan vallen die negatieve verhalen allemaal reuze mee!’

gerben&meindert

Ook eens kijken bij een veehouder die biobedding in de boxen strooit? Wij nemen je graag mee naar een referentieadres! Meteen beginnen met mest scheiden kan natuurlijk ook. Neem daarvoor contact met ons op via 085 109 25 10 of agra@solliq.com!