Zo drijft veehouder Edwin op innovatie naar optimalisatie

Percelen grasland, boomranden, grote woonhuizen & meerdere boerenbedrijven. Ten noordoosten van Lochem (Gelderland) deelt landbouw het gebied met mens en natuur, waarbij het één het ander al snel tegenkomt. Plaatsingsruimte voor dierlijke mest is er beperkt. Zeker nu de derogatie nog verder afbouwt met 20 à 30 kg stikstof per hectare. Op maatschap Dinkelman draait na twee jaar hard werken een systeem waarmee meststoffen juist vóór het bedrijf werken: van incasseren naar renderen.

“Het wordt rustig zo meteen”, voorspelt boer Edwin. En daar heeft het seizoen even niks mee te maken. Op deze waterkoude, druilerige decemberdag kijkt hij vooral ontzettend uit naar kerst. Het doel is dan om een indrukwekkend project af te kunnen ronden. “Er is de afgelopen tijd zo veel techniek bijgekomen! Ik denk dat we op lange termijn daarmee onze toekomst hebben veiliggesteld.” Het familiebedrijf houdt 230 koeien op 70 hectare grond. Sinds oktober 2024 hebben ze een innovatief mestsysteem in gebruik genomen.

Mestinstallatie Dinkelman met vergister, scheider, filter en stikstofstripper

Mest vergisten, scheiden, filteren & strippen

De nieuwe werkwijze met mest bestaat uit vier behandelingen. “Elk uur wordt de vloer schoon geschoven naar een verzamelput”, zo vertelt Edwin over het vertrekpunt van zijn drijfmest. Daarvandaan voedt een mestpomp drie keer per dag een monovergister van BioElectric, waarna dik-dunscheiding plaatsvindt door onze mestscheider. Dan gaat de dunne fractie door een microfilter. “Om de vloeistof zo schoon mogelijk te maken.” De stikstof wordt nog gestript en de verdunde massa loopt vervolgens terug de opslag in.

Zijaanzicht mestsysteem met monomestvergister, stikstofkraker, mestscheider, filter en mestpompen

Optimale benutting van drijfmest

Het gecreëerde mestcircuit betaalt zich uit. En daar was het de 41-jarige melkveehouder nou net om te doen. “Als je investeert in techniek, dan moet het eigenlijk redelijk snel wat opleveren”, zo staat Edwin erin. De forse investeringssom van dit alles – 1,8 miljoen met 6 ton subsidie – helpt het bedrijf o.a. om te besparen op de mestafzetkosten. “We kunnen veel meer mest ‘thuis’ laten en uitrijden. In verhouding tot voedingsstof zit er nu meer water in. Dat kan ons per jaar een voordeel opleveren van €70.000 euro.”

Claas-trekker van Dinkelman

Van betalen naar betaald krijgen

Op het Gelderse melkveebedrijf van Edwin, zijn vrouw Lotte & ouders komt afvoeren nog wel voor. Dat is dan voor het aandeel mineralenconcentraat wat niet in de kunstmestruimte wordt gebruikt. En dikke fractie uit de mestscheider. Maar met een mestdroger op de wensenlijst is het slechts een kwestie van tijd dat ook deze kosten er niet meer zijn. “Een bedrijf in de plantenvoeding wil het eindproduct dan overnemen. Dit wordt in brokken geperst en gaat de hele wereld over”, vertelt Edwin. En zo keert hij het tij: van betalen voor mest naar betaald krijgen.

Rantsoenbult bij Dinkelman

Minder impact van derogatieverlies

De fanatieke veehouder meent intussen zelf weinig last te krijgen van het wegvallen van derogatie. “Als je stikstof uit ammoniak kunt halen en daar je kunstmestvervanger van maakt, dan kan die mest op het bedrijf blijven. Natuurlijk blijft het een beetje spannend, maar nu heb ik meer smaken om de puzzel beter te leggen”, beredeneert Edwin. En met de hulp van een geavanceerd mestsysteem dat zich nu ruim tien weken bewijst, kun je hem niet enthousiaster krijgen. “Sindsdien is het echt genieten!”

Veehouder Edwin Dinkelman trots naast zijn innovatieve mestinstallatie

Waardevolle ondersteuning

Deels zijn interesse in techniek, maar vooral automatisering stemt deze boer ontzettend positief. “Als je wilt dat het perfect draait, geldt hetzelfde als voor je koeien: je moet erbij zijn. Toch is het niet ingewikkeld en het kost helemaal niet veel tijd.” En daarvoor prijst hij de hulp die onze collega’s hebben geboden. “Veel mensen en bedrijven opereren op hun eigen eilandje, maar eigenlijk moet er iemand zijn die het allemaal overziet. Wat hier aan tafel met jullie is bekokstoofd over de aansturing, is goud waard. Dat wordt onderschat!”

Solliq Service-bus bij project Dinkelman

Een andere invulling van het ‘boer-wezen’

De techniek op maatschap Dinkelman is in zoverre geregeld dat systemen op elkaar zijn afgestemd, waardoor alles vanzelf gebeurt. En zodra er iets mis is, krijgt Edwin ook daar automatisch melding van op zijn smartphonescherm. Zo verandert zijn functie meer en meer van boer naar manager. “De stikstofstripper zegt het zelfs al! Op het display staat dan: ‘wacht op operator’. Dan denk ik: ‘moet je mij hebben?’” Het is de nieuwe realiteit…

Optimaliseren is meedoen

Nu de mest vanzelf op het bedrijf rondgaat, zijn in het hoofd van de veehouder andere zaken in omloop. “Het draait nu, maar hoe kunnen we verder verbeteren?” Edwin klinkt vastberaden dat er genoeg rendement tijdens de mestprocessen blijft liggen. “Je weet dat er restwarmte overblijft. Hoe kun je daar nog iets mee doen om dat op waarde te brengen? Het draagt nog altijd bij aan je verdienmodel.” En het past bij het streven dat Edwin heeft: als bedrijf bij de best presterende 25% zitten. “Daar zijn we op gebrand!”

Uithangbord maatschap Dinkelman

De meeste boerenbedrijven hebben een uithangbord vóór bij de weg. Ook bij Dinkelman, maar daarop wordt even een extra mededeling gedaan. ‘Iedere woensdagmiddag is er de mogelijkheid om een rondleiding te krijgen; hiervoor belt u met Edwin.’ Het lijkt haast wel een toeristische attractie. Voor de beeldbepalende installatie is volop belangstelling van zijn sectorgenoten. Edwin laat zich niet gek maken en blijft bescheiden. “Ben ik dan een voorbeeld? Dat vult iedereen zelf maar in. Het is in elk geval leuk dat het gezien wordt!”

Ook grootse plannen met drijfmest?

Laat het ons weten & ontdek wat wij hierin voor jou kunnen betekenen!

Neem contact op